Kraamweekportaal Kraamzorg Voorthuizen

Wat kun je verwachten tijdens de kraamtijd

Tijdens de zwangerschap werk je naar de bevalling toe en dan …

Dan is de baby geboren en begint de kraamweek, een unieke zorg in Nederland die een kraamverzorgende verzorgt! Zij doet controles bij moeder en baby, informeert en  assisteert met  licht huishoudelijk werk.

Een tijd voor moeder om te herstellen van de bevalling. Binnen het gezin samen wennen aan de nieuwe gezinssituatie, de behoeften van de baby leren kennen en alle zorg daarom heen. 

Omdat er zoveel informatie wordt gegeven in deze week werk ik met een kraamdossier van de Groeigids, hierin staat informatie, staan de controles genoteerd en de informatie en tips van de kraamverzorgende. Deze pagina is ter ondersteuning daarvan!

De informatie hieronder staat vermeldt op de dag dat het doorsnee het meest voorkomt, maar een enkele baby/ mens is doorsnee! Dus kijk rond!

Maak jij je zorgen en vertrouw je een situatie niet bel dan altijd je verloskundige, zij kent jullie specifieke situatie en is eindverantwoordelijke van jullie kraamzorg!

Als er een link niet klopt hoor ik het graag!

Ter voorbereiding op de bevalling of jullie eerste momenten met jullie baby thuis is het handig de volgende informatie alvast een keer door te nemen.

Ter voorbereiding op de bevalling of jullie eerste momenten met jullie baby thuis is het handig de volgende informatie alvast een keer door te nemen.

Tijdens een thuisbevalling zijn er warme kruiken nodig om de doeken en het babybedje alvast voor te verwarmen voor de baby! Maar hoe maak je een kruik veilig klaar?

En dat babybedje hoe maak je dat veilig op? Dat is wel handig te weten als je thuiskomt na een bevalling in het ziekenhuis en de kraamverzorgende is er nog niet.

Baby niet gaat schudden!
Soms helpt helemaal niets. Probeer in dit soort situaties altijd rustig te blijven. Als je het gevoel krijgt dat je erg gestrest of gefrustreerd raakt, leg dan je baby op een veilige plek en loop even weg. 

In huis loopt een kraamverzorgster rond, de verloskundige komt langs. Daarnaast komen misschien je ouders langs en anderen die dichtbij jullie staan. Er zijn allemaal nieuwe vaardigheden te leren en eigenlijk is mama nog helemaal niet zo mobiel, heeft nog bloedverlies en zweet peentjes. Ook misschien wel last van naweeën en het hele lijf voelt nog pijnlijk en beurs. Alleen het lezen kan al vermoeiend zijn! 
Zet kruizen in de agenda!

Te regelen na de geboorte!

Geboorte aangifte!
Als je kind is geboren, moet je binnen drie dagen je kind aangeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Aanmelden
Hielprik & Gehoortest

Na de geboorte maakt zijn kleine lichaam een grote verandering door; de stofwisseling komt op gang en de spijsvertering wordt gestimuleerd. De maag die in het begin net zo groot was als een kers groeit binnen drie dagen uit tot een walnoot, na een week tot een abrikoos en na een maand tot een mandarijn. Een duidelijke groei die gepaard gaat met de opbouw en samenstelling van de moedermelk.

Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby.  Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek voor het eerst een klein wandelingetje maken. Het juiste moment om met je pasgeboren baby op stap te gaan is vaak even puzzelen. Je kindje slaapt nog veel en de kans is groot dat jullie nog werken aan een ritme. Doorgaans is vlak na een voeding het beste moment voor een uitje. Je baby kan dan slapen in de kinderwagen. Zo voorkom je dat je kleine begint te huilen omdat hij honger heeft.

Hoeveel voeding je baby nodig heeft, hangt af van zijn gewicht. Algemeen geldt voor de eerste maanden een richtlijn van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur.

Bij flesvoeding volg je de behoefte van je baby net als bij borstvoeding. Groeit hij goed? Plast hij goed? Is hij levendig? Dan krijgt je baby genoeg melk.

Moeder

X