Doula

Waarom een doula?
Niet voor medische hulp, maar wel om de barende vrouw door de bevalling te loodsen. De doula is een zwangerschaps- en bevallingsbegeleider voor de zwangere en evt. haar partner. De doula biedt emotionele ondersteuning, fysieke begeleiding in ontspanning en baringshoudingen en helpt in de communicatie tussen barende, haar evt. partner en andere hulpverleners.
De vrouw moet bij voorkeur bevallen waar zij zich het meest op haar gemak voelt.  Voor de één betekent dit thuis, voor de ander (poliklinisch) in het ziekenhuis. Bevallen is voor een ieder anders! Acute stress kan het baringsverloop negatief beïnvloeden. Iedereen heeft zijn eigen wensen en gevoelens als het gaat om de geboorte van haar eigen baby! Deze kunnen o.a. ontstaan door angsten en/of minder fijne ervaringen. Bepaal daarom zelf waar je wilt bevallen en wie daar aanwezig zijn. Deze gegevens beschrijven we in een geboorteplan, zodat iedere hulpverlener bij deze bevalling de wensen kan proberen te verwezenlijken.

Wat kunt u verwachten van mij als doula?
Het eerste contact wordt gelegd, daarna volgt een kennismakingsgesprek, tijdens dit gesprek wordt besproken wat uw verwachtingen zijn van mij als doula en wat ik voor u kan betekenen! Wanneer dit goed aansluit en er is wederzijds vertrouwen, kunnen de volgende afspraken worden gemaakt. Vervolgens bespreken we de wensen, mogelijkheden, angsten, aandachtpunten t.a.v. de bevalling en beschrijft u het in een geboorteplan. Het geboorteplan is voor iedere hulpverlener die  bij de bevalling aanwezig is! Tijdens één van de vervolgafspraak besteden we ook aandacht aan verschillende ontspanningstechnieken en houdingen om deze als handvaten te gebruiken tijdens de bevalling. Door middel van ontspanningstechnieken en emotionele ondersteuning kan de bevalling aanzienlijk sneller en soepeler verlopen, waardoor  uit onderzoek is gebleken dat er minder of geen medische ingrepen zoals: keizersnede, tang/vacuümpomp verlossing, pijnstilling nodig zijn.

Samen doorlopen we de hele bevalling, van het begin tot de geboorte.

Tijdens de bevalling help ik het geboorteplan/ de zorgvraag van de barende en haar partner na te leven en geef aanwijzingen, ondersteuning en begeleiding aan de barende en evt. partner, om zo samen als team zo positief als mogelijk door uw bevalling te komen. Ongeveer een week na de bevalling kom ik een geboorteverslag overhandigen en de bevalling doorspreken.

Kosten
Voor de kosten kunt u contact met mij opnemen.

X