Kraamweek-portaal Kraamzorg Voorthuizen

Wat kun je verwachten tijdens de kraamtijd

Tijdens de zwangerschap werk je naar de bevalling toe en dan …

Dan is de baby geboren en begint de kraamweek, een unieke zorg in Nederland die een kraamverzorgende verzorgt! Zij doet controles bij moeder en baby, informeert en  assisteert met  licht huishoudelijk werk.

Een tijd voor moeder om te herstellen van de bevalling. Binnen het gezin samen wennen aan de nieuwe gezinssituatie, de behoeften van de baby leren kennen en alle zorg daarom heen. 

Omdat er zoveel informatie wordt gegeven in deze week werk ik met een kraamdossier van de Groeigids, hierin staat informatie, staan de controles genoteerd en de informatie en tips van de kraamverzorgende. Deze pagina is ter ondersteuning daarvan!

De informatie hieronder staat vermeldt op de dag dat het doorsnee het meest voorkomt, maar een enkele baby/ mens is doorsnee! Dus kijk rond!

Maak jij je zorgen en vertrouw je een situatie niet bel dan altijd je verloskundige, zij kent jullie specifieke situatie en is eindverantwoordelijke van jullie kraamzorg!

11

Ter voorbereiding op de bevalling of jullie eerste momenten met jullie baby thuis is het handig de volgende informatie alvast een keer door te nemen.

Tijdens een thuisbevalling zijn er warme kruiken nodig om de doeken en het babybedje alvast voor te verwarmen voor de baby! Maar hoe maak je een kruik veilig klaar?

En dat babybedje hoe maak je dat veilig op? Dat is wel handig te weten als je thuiskomt na een bevalling in het ziekenhuis en de kraamverzorgende is er nog niet.

Bedje is een veilige slaapplek om je baby neer te leggen!
Een veilig bed opmaken, hoe doe je dat? Waar let je op! De 4 van veilig slapen

Het is heel belangrijk dat je je baby niet gaat schudden!
Soms helpt helemaal niets. Probeer in dit soort situaties altijd rustig te blijven. Als je het gevoel krijgt dat je erg gestrest of gefrustreerd raakt, leg dan je baby op een veilige plek en loop even weg. 

14

De kraamweek is een drukke week!

In huis loopt een kraamverzorgster rond, de verloskundige komt langs. Daarnaast komen misschien je ouders langs en anderen die dichtbij jullie staan. Er zijn allemaal nieuwe vaardigheden te leren en eigenlijk is mama nog helemaal niet zo mobiel, heeft nog bloedverlies en zweet peentjes. Ook misschien wel last van naweeën en het hele lijf voelt nog pijnlijk en beurs. Alleen het lezen kan al vermoeiend zijn! 
Zet kruizen in de agenda!

Te regelen na de geboorte!

Geboorte aangifte!
Als je kind is geboren, moet je binnen drie dagen je kind aangeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Aanmelden
Hielprik & Gehoortest
2

Dag 1, de bevaldag!

Na de bevalling krijg je voor vertrek van de kraamverzorgende:
Instructies voor de eerste 24-uur. (o.a. temperatuur, plassen, ontlasten, vloeien, wanneer de kruik gebruik worden vermeldt!

Huid-op-huid contact , waarom is dat zo belangrijk voor ouder en baby! 
Na geboorte is het gouden uur! De baby heeft recht tijdens dat uur huid-op-huid contact te hebben (mits medisch verantwoordt).
In geval van tijdelijke scheiding tussen moeder en kind, kan vader huid-op-huidcontact bieden totdat mama terugkomt en de borst kan geven.

Papa’s en Borstvoeding!
Na de geboorte heeft de baby even tijd nodig om bij te komen van de bevalling en om rustig op zoek te gaan naar de borst. Terwijl mama de spanning loslaat, kan papa ervoor zorgen dat deze eerste momenten ongestoord plaatsvinden. Hij kan helpen de baby aan te leggen.

Aanleggen aan de borst doen we ook tijdens het gouden uur!
De eerste moedermelk noem je, Colostrum!
Hoe ziet het eruit en wat doet het met je baby?

Dag 2

Borstvoeding, tijdens de eerste dagen komt er gele melk uit je borsten. Die melk heet colostrum en bevat veel eiwit, lactose en antistoffen. Deze melk is goed voor de darmen van je baby. Hij kan er goed van poepen en bouwt weerstand op tegen ziekten.

Het is niet erg als je baby de eerste dagen bij de eerste slokjes maar een klein beetje van deze moedermelk binnenkrijgt. De colostrum is namelijk extra rijk aan voedingsstoffen. Een klein beetje is al genoeg.
Baby aanleggen

Na de geboorte maakt zijn kleine lichaam een grote verandering door; de stofwisseling komt op gang en de spijsvertering wordt gestimuleerd. De maag die in het begin net zo groot was als een kers groeit binnen drie dagen uit tot een walnoot, na een week tot een abrikoos en na een maand tot een mandarijn. Een duidelijke groei die gepaard gaat met de opbouw en samenstelling van de moedermelk.

5

Hoeveel voeding je baby nodig heeft, hangt af van zijn gewicht. Algemeen geldt voor de eerste maanden een richtlijn van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur.

Volg de behoefte van je baby net als bij borstvoeding. Groeit hij goed? Plast hij goed? Is hij levendig? Dan krijgt je baby genoeg melk.

Borstvoeding geven

Een lactatiekundige in de buurt vind je via de website van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen. Als je een aanvullende verzekering hebt, worden de kosten hiervan door de meeste zorgverzekeringen geheel of gedeeltelijk vergoed.

Moeder

X