Borstvoeding / flesvoeding

Borstvoeding
Borstvoeding geven is iets unieks, het is de meest geschikte voeding voor je baby. Moedermelk wordt gemaakt uit
het bloed van de moeder en bevat alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft; koolhydraten, vetten en eiwitten, vitamines en mineralen. De eiwitten bevatten onder andere antistoffen. Het is altijd goed van temperatuur, altijd bij de hand en heeft altijd de juiste samenstelling. Bovendien bevat borstvoeding antistoffen     die je baby beschermen tegen ziektes en allergieën. Doordat het kind niet blootgesteld wordt aan lichaamsvreemde eiwitten als koemelkeiwit beschermt moedermelk tegen allergieën als eczeem en astma. Bovenstaande betekent niet dat je kind nooit ziek wordt, maar wel minder vaak en lang en de klachten zijn vaak milder.  Moedermelk spaart het milieu en is gratis. Ook voor de moeder zijn er voordelen. Na de bevalling minder bloed verliezen doordat de baarmoeder sneller samentrekt. Ook zal de baarmoeder sneller weer de normale grootte hebben. Moeder is sneller weer op haar eigen gewicht. Door de baby zelf te voeden komt er een rustgevend hormoon vrij. Dit maakt dat je zelfs als je nachten onderbroken worden door nachtvoedingen, een moeder toch beter slaapt. Ook overdag ben je door zelf te voeden in de gelegenheid om ook zelf uit te rusten.

Na langdurig en intensief onderzoek is er een reden om aan te nemen dat moeders die hun baby langdurig zelf
hebben gevoed minder kans maken op borstkanker, baarmoeder en/of eierstok kanker en op latere leeftijd minder   kans op botontkalking.

Borstvoeding is een unieke manier om voor je kindje te zorgen. Doe het voor jezelf en niet om een ander een plezier te doen. Het is iets wat je alleen zelf kunt geven en geeft een periode van rust en intimiteit die niemand je meer af kan nemen. Bij twijfel is het altijd raadzaam om het te proberen

Geniet dus van deze periode zolang je er zelf en/of de baby plezier aan beleeft. 

Handboek voor borstvoeding

  • Met handig en uniek kraamlogboek
  • Praktisch en compleet handboek
  • Geschreven door twee zeer ervaren deskundigen
  • Modern, prachtig vormgegeven met sfeervolle fotografie en duidelijke illustraties
  • Met overzichtelijke schema’s en infosheets.

 

Informatie over arbowet- en regelgeving, over zwangeren en vrouwen die borstvoeding en werk kunt vinden op de site arboportaal

 

Borstvoeding Begeleiding Pakket

MAKIBO …Zorg voor de toekomst! 
MAKIBO gaat de gezondheidsvoordelen van moeder en kind bevorderen door middel van het Borstvoeding Begeleiding Pakket*. Het BBP bestaat uit een persoonlijke lactatiekundige begeleiding van de zwangere vrouw, jonge moeder, partner en pasgeborene. De één- op- één begeleiding is vanaf de zwangerschap tot en met de terugkeer in het arbeidsproces.
 
 

Borstvoedingsorganisatie zijn:

Baby friendly Nederland (voorheen Stichting Zorg voor borstvoeding)
 
Deze stichting biedt een waarborg voor kwaliteit zorg de WHO/Unicef certificering.

LLL
Deze borstvoedingorganisatie biedt informatie en ondersteuning aan iedereen die geïnteresseerd is in borstvoeding, of je nu zwanger of net bevallen bent,
een oudere baby voedt of beroepsmatig met borstvoeding bezig bent.

Richtlijnborstvoeding
Deze richtlijn is in eerste plaats opgesteld voor zorgverleners. Maar nodigen ook ouders en andere geinteresseerden van harte uit notie te nemen van de inhoud van deze richtlijn.

Vereniging Borstvoeding Natuurlijk
De VBN is een vrijwilligersorganisatie. De kracht van de vereniging ligt in de ervaringsdeskundigheid van de rond de 175 contactpersonen. Zij worden intern opgeleid en bijgeschoold om moeders te kunnen ondersteunen met praktische informatie over het geven van borstvoeding.

NVL Borstvoeding
Lactatiekundigen IBCLC geven professionele ondersteuning bij borstvoeding. Het is een natuurlijke keuze om borstvoeding te geven, want dat is goed voor jou en je baby. Borstvoeding geven lukt meestal vanzelf, maar soms heb je extra hulp nodig.

 

Flesvoeding
De beste voeding voor je kind is borstvoeding, o.a vanwege alle goede stoffen die erin zitten. Maar als je door omstandigheden je baby geen borstvoeding kunt geven, is flesvoeding een goed alternatief. Bron: voedingscentrum

 

X